Пайдаланылған өсімдік майынан биоотынды қазақстандық студенттер жасаған
22 Наурыз
Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университетінің студенттері өсімдік майынан биоотын жасады, ол тамақ дайындағаннан кейін қалады. kt.kz
Жас ғалымдардың дамуы Назерке Халел мен Сайдиганиева халықаралық конференцияда жүлделі орынға ие болды. Жоба жетекшісі-қазұқпу докторанты Гүлсара Ақанова. Ол бірнеше жыл экологиялық таза биоотын алудың бірегей технологиясын жасауға арнады, деп хабарлады ҚР Білім және ғылым министрлігі.
"Қазір көптеген елдер биоотынға көшуде. Шетелде ол негізінен әртүрлі өсімдіктерден өндіріледі: қант қамысы, жүгері. Біз өз технологиямызды әзірледік. Ірі фаст-фуд мейрамханаларында өсімдік майы көп мөлшерде қолданылады, ал пісіргеннен кейін ол жарамсыз болып қалады. Біз оны қайта өңдеуді ұсынамыз. Ол үшін өсімдік майын ең кішкентай қоспалардан тазартамыз, содан кейін сілтілі катализатор мен этил спиртін қосып, биоотын аламыз", – рассказала Аканова.
Жас ғалымдардың жобасы бірқатар экологиялық және экономикалық мәселелерді шешеді. Биоотын қоршаған ортаға зиянсыз және тиімді, арзан, қауіпсіз және сонымен бірге өнімді тасымалдауға ыңғайлы. Технология "Фараби әлемі"атты жас ғалымдар мен студенттердің конференциясында үздік деп танылды.
Әзірге бұл Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті студенттерінің алғашқы ғылыми жетістігі. Болашақта студенттер өз жобаларын жетілдіруді және start-up жобаларына қатысуды жоспарлап отыр.
Естеріңізге сала кетейік, өткен жылы Көкшетаулық студент халықаралық стартап-жобалар байқауында жеңіске жеткен болатын. Жас жігіт "таза сутегімен жұмыс істейтін қозғалтқыш"жобасын ұсынды.
Дереккөз: kt.kz
Фото: ҚР БҒМ